Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007-2013
Obiectivul global al POAT 2007-2013 este de a asigura sprijinul necesar procesului de coordonare şi de a contribui la implementarea şi absorbţia eficace, eficientă şi transparentă a instrumentelor structurale în România.
POAT 2007-2013 are drept obiectiv asigurarea unui proces de implementare a instrumentelor structurale1 în România în conformitate cu principiile şi regulile de parteneriat, programare, evaluare, comunicare, management, inclusiv management financiar, monitorizare şi control, pe baza responsabilităţilor împărţite între Statele Membre şi Comisia Europeană, conform prevederilor din Regulamentul Consiliului (CE) Nr. 1083/2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, denumit în continuare Regulamentul General şi care abrogă Regulamentul Consiliului (CE) Nr. 1260/1999.
Întrucât programul răspunde unor nevoi identificate pentru întregul sistem de management şi implementare a instrumentelor structurale, comune în unele cazuri pentru mai multe categorii de actori, programul este prin natura sa orizontal.
Celelalte Programe Operaţionale (PO) pot primi sprijin în cadrul POAT în vederea implementării operaţiunilor care vizează părţile implicate în două sau mai multe programe operaţionale. În acelaşi timp, POAT oferă sprijin sporit procesului de coordonare şi sistemului de control financiar şi audit.
Împreună cu celelalte Programe Operaţionale, POAT va contribui în mod substanţial la realizarea priorităţii tematice identificate în Cadrul Strategic Naţional de Referinţă, şi anume “Construirea unei capacităţi administrative eficace”.
Strategia POAT are la bază angajamentele asumate de către Guvernul României prin intermediul Documentului de Poziţie Complementar pentru Capitolul 21 “Politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale” şi progresele înregistrate în implementarea Planului Unic de Acţiuni pentru îmbunătăţirea sistemelor de gestionare a fondurilor acordate României de Uniunea Europeană (fonduri de pre-aderare şi instrumente structurale), adoptat de către Guvern în 2005 cu modificările ulterioare. În elaborarea POAT s-au avut în vedere proiectele finanţate din programele de pre-aderare având drept obiectiv consolidarea capacităţii administrative pentru gestionarea fondurilor nerambursabile ale Uniunii Europene. Programul Operaţional Asistenţă Tehnică este un program cu cerere deschisă de proiecte cu depunere continuă în perioada februarie 2008 - iunie 2015.
Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020
Obiectivul global al POAT 2014-2020 este de a asigura capacitatea şi instrumentele necesare pentru o eficientă coordonare, gestionare şi control al intervenţiilor finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii, precum şi o implementare eficientă, bine orientată şi corectă a POAT, Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi a Programului Operaţional Competitivitate (POC).
POAT 2014-2020 are drept scop asigurarea unui proces de implementare eficientă şi eficace a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții în România în conformitate cu principiile şi regulile de parteneriat, programare, evaluare, comunicare, management, inclusiv management financiar, monitorizare şi control, pe baza responsabilităţilor împărţite între Statele Membre şi Comisia Europeană.
Programul se bazează pe cadrul general descris de prevederile Acordului de Parteneriat iar abordarea strategică POAT este corelată cu documentele strategice relevante la nivel european şi național, respectiv cu prevederile specifice domeniului de AT reieşite din Strategia Europa 2020, Planul Naţional de Reformă 2013-2014, precum şi cu Strategia pentru consolidarea capacității administrației publice din România 2014-2020.
POAT 2014-2020 fiind proiectat să răspundă prevederilor Regulamentului 1303/2013 stipulate la Art. 59, va oferi sprijin pentru: pregătire, gestionare, monitorizare, evaluare, informare și comunicare, colaborare în rețea, soluționare a reclamațiilor, control și audit.
POAT 2014-2020 este proiectat ţinând cont de noua arhitectură a sistemului de coordonare, gestionare şi control al FESI, cu patru autorităţi de management în cadrul MFE și își propune să sprijine aspectele orizontale pentru toate PO finanțate din FESI, iar pentru cele trei programe finanțate din FEDR/FC aflate în directa gestionare a MFE (POIM, POC și POAT), să acorde asistenţă aspectelor specifice implementării acestora. POAT 2014 - 2020 a fost aprobat de către Comisia Europeană în data de 18.12.2014. Documente relevante se găsesc pe website-ul Ministerului Fondurilor Europene, la secţiunea POAT http://www.fonduri-ue.ro/poat-2014. |