În 29 şi 30 octombrie 2009, Ministerul Finanţelor Publice a organizat al cincilea Comitet de Monitorizare pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), în cadrul căruia a fost analizată evoluţia acestui Program Operaţional în perioada iunie – octombrie 2009.
Astfel, numărul cererilor de finanţare primite până în prezent este de 22, în valoare totală eligibilă de aproximativ 35 milioane euro. Dintre acestea, 12 au fost contractate şi sunt în curs de implementare, având o valoare totală eligibilă de 23,6 milioane euro.
„La nivelul Comisiei Europene, se observă că implementarea programelor operaţionale în România este la fel de dificilă ca şi în alte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate că este la primul exerciţiu financiar de gestionare a Instrumentelor Structurale, România a făcut paşi importanţi în implementarea şi simplificarea procedurilor specifice”, au declarat doamnele Aura Răducu şi Silvia Rescia, reprezentantele Direcţiei Generale de Politică Regională din Comisia Europeană.
Tematica dezbătută la întâlnire a urmărit stadiul implementării Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), evaluarea POAT şi comunicarea privind Instrumentele Structurale şi POAT. De asemenea, având în vedere rolul POAT în sprijinirea implementării instrumentelor structurale, la această reuniune s-a prezentat inclusiv stadiul implementării tuturor programelor operaţionale în România. Astfel, la data de 23 octombrie 2009, existau 2000 de contracte semnate cu beneficiarii pe toate Programele Operaţionale, reprezentînd 50% din alocarea Uniunii Europeană pentru perioada 2007-2009, în timp ce plăţile au crescut de 3 ori din decembrie 2008”, a spus domnul Ştefan Ciobanu, Directorul General al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.
Evenimentul a reunit participanţi din rândul instituţiilor cu atribuţii în gestionarea Instrumentelor Structurale (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Autorităţi de Management, Autoritatea de Certificare şi Plată), Autoritatea de Audit, alte instituţii publice, precum şi parteneri economici şi sociali. |