În 2 şi 3 iunie 2009, Ministerul Finanţelor Publice a organizat la Moeciu al patrulea Comitet de Monitorizare pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), în cadrul căruia a fost analizată evoluţia acestui Program Operaţional în perioada noiembrie 2008 – mai 2009.
„Anul 2008 a reprezentat pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică anul în care sistemul de gestiune şi control a fost finalizat şi acreditat de Comisia Europeană, şi în care a început efectiv implementarea Programului” a declarat în deschiderea conferinţei doamna Livia Chiriţă, Director al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică din Ministerul Finanţelor Publice.
Reprezentantul Direcţiei Generale de Politică Regională din Comisia Europeană, domnul Alessandro Rainoldi, a remarcat că acest Program Operaţional a făcut paşi importanţi în implementare, în unele dintre aceste etape POAT fiind primul Program Operaţional din România care a îndeplinit cerinţele şi a obţinut acreditarea sistemului de management şi control din partea Comisiei Europene.
„Avem încredere că instrumentele dezvoltate în România sunt în măsură să ajute la coordonarea implementării fondurilor structurale şi de coeziune şi la evitarea suprapunerilor între proiectele de asistenţă tehnică, pentru implementarea Politicii de Coeziune în România”, a declarat domnul Rainoldi.
Tematica dezbătută la întâlnire a urmărit stadiul implementării POAT, aprobarea Raportului Anual de Implementare 2008, evaluarea POAT, comunicarea privind Instrumentele Structurale şi POAT, precum şi aprobarea minutei întâlnirii anterioare.
Evenimentul a reunit participanţi din rândul instituţiilor cu atribuţii în gestionarea Instrumentelor Structurale (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Autorităţi de Management, Autoritatea de Certificare şi Plată), Autorităţii de Audit, alte instituţii publice, precum şi parteneri economici şi sociali.
Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007-2013 este unul dintre cele şapte Programe Operaţionale co-finanţate de Uniunea Europeană pentru România în cadrul Obiectivului „Convergenţă”, având o alocare totală de 212,8 milioane Euro.
Programul finanţează activităţi de sprijin pentru implementarea Instrumentelor Structurale, precum realizarea de studii, ghiduri metodologice, schimburi de bune practici, formarea personalului din sistemul de gestionare, funcţionarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor. În plus, asistenţa tehnică sprijină absorbţia Instrumentelor Structurale în general, atât prin activităţile de comunicare şi publicitate, cât şi prin formarea de bază a potenţialilor beneficiari de asistenţă. |